Agitátorok

2.300 Ft

10 készleten

Cikkszám: 1106 Kategóriák: , , Címke:

Leírás

BBS sorozat 1.

A legendás, elkészülése után rögtön “dobozba került” film Bódy Gábor első forgatókönyve nyomán készült. Az alkotók között olyan neveket találunk mint az operatőr Koltai Lajos, vagy a színészek között Dobai Péter, Kézdy György, Földes “Hobo” László, Siménfalvy Sándor, Kozák András és maga Bódy Gábor

Történet:

Lelkes fiatalok az I. világháború után megalakítják a Magyar Kommunista Párt intellektuális csoportját. Meg kell ismertetni az emberekkel a kommunista ideológiát, és maguk mellé kell állítani a munkásokat. Maguk is heves ideológiai vitákat folytatnak a meglehetősen fiatal eszméről, működésük azonban jórészt sikertelen. Összecsapnak a kommün ellen tüntetőkkel, munkásokat agitálnak a Vörös Hadseregbe, de eredménytelenül. Földes és Botos beáll katonának. Botost lelövik a fronton, Földest pesten végzik ki a kommunisták központjában, amit közben elfoglaltak a fehérek.

Gelencsér Gábor filmelemzése:

A hatvanas-hetvenes évek fordulóján, a magyar filmtörténet nehezen kitapintható korszakhatárán a politikailag és poétikailag egyaránt elkötelezett látásmód korszerű filmes megfogalmazásának szinte katalógusát nyújtja Magyar Dezső első játékfilmje.
Az 1969-ben készült Agitátorok látványos korszakhatárt jelenthetett volna, betiltása miatt azonban (az 1971-ben külföldre távozó Magyar Dezsővel együtt) egyszerűen kihullott a magyar filmtörténetből. A csak szűk szakmai körben ismertté vált alkotás azonban így is nagy hatású volt, és pontosan jelezte, hogy az évtized fordulóján milyen új irányba indulhatott volna el a magyar filmművészet. A betiltás ugyanakkor a korszak kultúrpolitikájáról is vallott, hiszen a Tanácsköztársaság 50. évfordulójára kiírt főiskolai pályázat nyertes műve azzal, hogy 1919 forradalmi ideológiáját összekapcsolta 1968-cal, a baloldaliság kontinuitásának lehetőségét kereste.

Az Agitátorok mindenekelőtt a történelmi tematikát felülíró aktuális gondolatisággal, s az ezt felerősítő esszéjelleggel hívta fel magára a figyelmet. A Tanácsköztársaság konkrét eseményeit idéző képek fésületlenek, látszólag szerkesztetlenek, spontának; a történet-elemek kidolgozása vázlatos, sok a kihagyás, nincsenek érzelmi azonosulásra hívó (fő)szereplők. A film a Tanácsköztársaságot az ún. “ideológiai csoport” tevékenységének szemszögéből követi nyomon, aminek következtében az események bemutatását a beszéd helyettesíti (illetve archív felvételek pótolják), a főbb szerepekben pedig a profi színészek mellett a korabeli avantgárd művészvilág és értelmiségi kör “amatőr”, “politikailag nem kívánatos” szereplői tűnnek fel. A Sinkó Ervin dokumentumregényére (Optimisták), valamint Lukács György, Lengyel József és mások visszaemlékezéseire épülő forgatókönyv, amelyet az egyik főszerepet is alakító Bódy Gábor és a rendező közösen írt, inkább politikai és filozófiai eszmefuttatásokat, vitákat, beszédeket, semmint dialógusokat tartalmaz. Az Agitátorok ily módon nem a Tanácsköztársaság történetét vagy történelmi szerepét idézi fel, hanem a forradalmi terror és a szabadság összefüggéséről vagy összeférhetetlenségéről vitatkozó, az elmélet oldaláról rövid ideig a gyakorlat oldalára sodródott forradalmár-értelmiségiek szenvedélyes vitáit folytatja.

További információk

Felirat

angol

Hangsáv

magyar

Gyártó

BBS

Nemzetiség

magyar

Játékidő

69 perc

Rendező

Magyar Dezső

Főszereplők

Bódy Gábor, Cserhalmi György, Zala Márk

Gyártási év

1969

Képarány

1,33:1

Érdekelhetnek még…