Krzysztof Zanussi box

9.900 Ft

Elfogyott

Cikkszám: 1418 Kategóriák: , , , Címkék: , ,

Leírás

A francia kiadású doboz Krzysztof Zanussi öt filmjét tartalmazza, melyek közül három külön is megvásárolható: Konstans / Persona non grata / Az élet, mint nemi úton…

A doboz tartalma:

1, RITKA LÁTOGATÓ 1970 88 perc

Két nagyszerű színész, Daniel Olbrychski és Maja Komarowska a főszereplője a filmnek, mely a múlthoz, az eredethez, őseinkhez való viszony megtagadhatatlanságáról szól. A fiatal, ambiciózus mérnököt egy levél szólítja haza szülei házába, mely valaha az üveggyáros család fényűző otthona volt, mára azonban enyészetté vált…

2, KONSTANS 1980 94 perc
Witold katonaéveinek letöltése után, döntés előtt áll. Tovább képezze magát, mint matematikus, vagy pénzt keressen? Nyelvtudása révén szerelőként kijut külföldre; a kiállítás-rendező vállalat részlegvezetőjének apró csalásaiban azonban még aláírásával sem hajlandó részt venni. Élethelyzetéből adódóan (apja nemzeti hős, a Himalája-expedíció közben vesztette el életét, anyja sem él már) megpróbálkozik az erkölcs már-már fanatikus követésével.

3, AZ ÉLET, MINT NEMI ÚTON TERJEDŐ HALÁLOS BETEGSÉG 2000 105 perc
A film Zanussi, évekkel korábbi, legjobb alkotásait idézi emlékezetünkbe. A rendező visszatér egykori témáihoz és filmnyelvéhez, ismét a legfontosabb kérdésekre keres választ: az élet, a halál értelme foglalkoztatja.
Az élet, mint nemi úton terjedő halálos betegség – mulatságos és érdeklődést keltő cím. Látszólag gúnyos, valójában azonban mélyen tragikus. Ezt a spray-vel falra festett mondatot a rendező Varsóban, lakóhelyén vette észre. “Mindig csodálkozom azokon, akiket arra késztet a frusztráció, hogy spray-vel írjanak a falra, és kíváncsi vagyok, mit szeretnének közölni. Mindig elolvasom az üzeneteiket. Ha jobban belegondolunk, nehéz megkérdőjelezni a mondat igazságát. Hiszen minden élet halállal végződik, és minden élet nemi úton terjed – legalábbis egyelőre. Ez azonban komoly film, korántsem komédia” – mondja a rendező. Az élet… egyszerű film, de a 20 perces kosztümös nyitány megtöri a konvenciót. A középkorban merülnek fel azok a kérdések, amelyekre a történet mai része próbálja megtalálni a választ.
Krzysztof Zanussi Varsóban, Krakkóban, Párizsban forgatta filmjét. Az emberek végül is mindenütt ugyanabban a betegségben szenvednek.
Tomasz, a hatvanéves professzor arra gyanakszik, hogy valamilyen halálos betegsége van. Sajnos a tesztek igazolják az öndiagnózist. Az íróniával megáldott, sorsát elfogadó professzor a halál közelségében az élet és a halál értelméről gondolkodik. Noha a professzor ateista, a válasz avagy egy jel a kórházi szobában megadatik neki…

4, PERSONA NON GRATA 2005 113 perc
Wiktornak, Lengyelország uruguayi nagykövetét szeretett felesége váratlan halálával fájdalmas csapás éri. Helena temetésére eljön Oroszországból régi politikus barátjuk, Oleg is (Nyikita Mihalkov), akivel húsz évvel korábban kötött barátságot, amikor ő maga is üldözött szolidaritás-aktivista volt. Barátságukat kettős gyanú árnyékolja be: Wiktor vívódik, vajon a szeretője és besugója volt-e feleségének, aki miatt Helénát többször is letartóztatták. A teljesen elmagányosodott Wiktor egyre inkább szembe kerül egykori harcostársaival, egyre idegenebbül mozog ebben a világban, amelyhez úgy érzi, nincs semmi köze. Rájön, hogy “persona non gratává” vált.

5, VÉDŐSZÍNEK 1976 96 perc
A cím arra a jelenségre utal, mellyel a növények és az állatok alkalmazkodnak környezetükhöz. A film fő kérdése mit értsünk emberi alkalmazkodáson a társadalomban. Az egyetemi nyelvésztábor kiváló helyszín egyrészt a hetvenes évek lengyel morális közállapotának bemutatásához másrészt egy docens és egy tanársegéd között kialakuló szellemi párbaj bemutatásával, a kor jellegzetes jellemtípusait és stratégiáit helyezi mikroszkóp alá. A két gondolkodásmód egyike a kíméletlen racionalitásé, mely “terep”-színt ölt, minden helyzethez megalkuvó módon alkalmazkodik, a másik az erkölcsi elvekhez ragaszkodó, önmagához hű maradó idealistáé.

FIGYELEM! A VÉDŐSZÍNEK CÍMŰ FILM TECHNIKAI OKOK MIATT NEM TARTALMAZ MAGYAR FELIRATOT!

További információk

Rendező

Zanussi, Krzysztof

Főszereplők

Daniel Olbrychski, Krystyna Janda, Nikita Mihalkov

Gyártási év

2013

Képarány

változó

Játékidő

496 perc

Hangsáv

lengyel

Felirat

angol, francia, magyar, spanyol

Eredeti cím

Krzysztof Zanussi box

Gyártó

Kultúrbarlang

Nemzetiség

lengyel