2001: űrodüsszeia

2.490 Ft

1 készleten

Cikkszám: 1344 Kategóriák: , Címkék: ,

Leírás

Stanley Kubrick filmje nem a hagyományos értelemben vett sci-fi.Lényegét tekintve időtlen, az emberiség egész történetéről beszél. A tudományos-fantasztikus szerzők többségének keze alatt ez az új világ csak a szórakoztatást szolgálja (űrkommandó, galaktikus üldözések, hiper-szuper sebesség meg lézerpuska). Egy-két sci-fi író azonban a fantasztikus díszleteket és az űrkorszak beköszöntével kitáguló horizontot arra használja, hogy új eszközöket találjon az emberiséget a múlttól a jelenig foglalkoztató kérdések körbejárására. A fantasztikumban első ízben emelkedhet túl a történet az egyén, a társadalom, majd az emberiség keretein. Ebben az új, szabadabb légkörben talán könnyebb kívülről nézni magunkat – így a megoldások is közelebb kerülhetnek. Ezeknél a műveknél tehát a fantasztikus technika és dátum másodlagos; a történet nem pusztán jövőkutatás, hanem időtlen kérdések felvetése: Mi okból vagyunk, merre tartunk, mi a célunk?

A címadás természetesen nem véletlen.Könnyű párhuzamokat fölfedezni Homérosz művével. Ugyanaz a céltudatosság jelenik meg itt is. Az értelem itt is győzedelmeskedik, a hazaérkezés élménye éppúgy központi jelentőségű, mint a háromezer év előtti eposzban. A derék űrutazó, Bowman nem más, mint Odüsszeusz.
A film tetemes része nem más, mint a technika dicsérete. Az űrutazás képei alatt, a kecsesen úszó tiszta, hófehér űrhajó láttán olyan érzésünk támad, mintha a felcsendülő “Kék Duna”-keringő (Johann Strauss műve) a technika himnusza lenne. A film legtöbb beállítását jó előre megtervezték, több grafikusművész dolgozott a tökéletes látvány kialakításán.Itt kell az embernek rádöbbennie, hogy zsákutcába került, ez az út nem az emberi nem felemelkedéséhez, hanem pusztulásához vezet. Le kell tehát vetkőznünk a technikába vetett hitünket – Bowmannak ki kell iktatnia HAL-t.
A szürreális hotelszobában öregedő, finom külsőségekkel, decensen étkező Bowman mellett összetörik egy kristálypohár. Azt üzeni: az ember jelen formájában kudarcra van ítélve, nincs jövője. Valósága, élete nagyon törékeny és tünékeny. Csakis a ma emberének radikális átváltozásával, a régi ember – Bowman, a derék űrhajós – halálával születhet meg a csillaggyermek, csak így újulhat meg az emberiség. Ne felejtsük el, hogy a film a legfagyosabb hidegháborús években készült. Az a hatalmas nyomás, az állandósult, alattomos rettegés, ami ez idő tájt megülte az embereket – legtöbbünk számára ma már elképzelhetetlen. (A. C. Clarke könyvében megmutatja a csillaggyermek első tettét: elveszi az embertől az interkontinentális rakétákat.)

MOZINET

További információk

Gyártási év

1968

Képarány

2,21:1

Rendező

Kubrick, Stanley

Főszereplők

Gary Lockwood, Keir Dullea

Játékidő

143 perc

Hangsáv

angol, spanyol

Gyártó

Kultúrbarlang

Nemzetiség

angol

Felirat

magyar + 9 nyelv

Eredeti cím

2001: A Space Odyssey