A sebhelyesarcú

3.800 Ft

1 készleten

Cikkszám: 1490 Kategóriák: , , Címkék: ,

Leírás

Howard Hawks 1932-ben forgatta a korai gengszterfilmek talán legemlékezetesebb darabját, A sebhelyesarcút (Scarface). (Producer: Howard Hughes.) Az alkotók szándéka szerint filmjük “”vádirat a gengszterek uralma ellen.”” (A sebhelyesarcú játékidejének felénél hallunk is egy nagyszabású vádbeszédet a polgármestertől, illetve, az alternatív befejezés bírósági jelenete is tartogat számunkra egy oktató-nevelő célzatú szónoklatot.)

Hawks remekműve olyan zsáner- és műfajteremtő filmek kortársa, mint a Kis Cézár és A közellenség. A sebhelyesarcút látva háromnegyed évszázad múltán is olyan érzésünk támad, mintha egy kortárs filmet néznénk – tomboló utcai erőszak, ropogó fegyverek, emlékezetes autósüldözések, pörgő cselekmény, frappáns párbeszédek, szellemes humor -, másrészt úgy állunk fel a fotelból, mintha a mozitörténet valamennyi gengszterfilmjét láttuk volna, ugyanis szinte nincs olyan klisé, amelyet Hawks ne teremtett volna meg, vagy ne vett volna át a kortársaktól. (Napjainkban talán Martin Scorsese mutat hasonló képességeket.) Csak egyetlen példa álljon itt: a nyitójelenetben egy fegyvert tartó árnyalakot látunk, majd – a hangosfilmnek hála – pisztolylövéseket hallunk, megpillantjuk a az áldozatot, végül a következő jelenet már egy borbélyüzletben ér minket, ahol a székben ülő férfi arcát – ekkor még csak sejtjük, hogy ő a főhős! – törölközőkkel puhítják a borotváláshoz. (Megszállott gengszterfilm-rajongók Brian De Palma Aki legyőzte Al Caponét… című remekművének nyitó képeire ismerhetnek rá.)

Sodró lendületű filmünk antihősének jellemét Al Capone, a bűnnel terhes nagyvárosi miliőt a “”viharos húszas évek”” Chicago-ja ihlette. Antonio “”Tony”” Camonte (Paul Muni) végletekig veszedelmes, primitív és körmönfont alak, de némi elegáns aljasság és derűs gátlástalanség is sugárzik belőle. Nagymenők hűtlen testőreként kezdi karrierjét, és hamarosan felgéppuskázza magát a nagyvárosi alvilág csúcsára, hogy onnan azután rögvest alászálljon a pokolba. Ahogy az egyik nyomozó megjegyzi Camonte kihallgatásán: “”Hamarosan visszaküldünk téged oda, ahonnan jöttél: a sárba. Sarokba szorítunk, és vinnyogni fogsz, mint egy patkány.”” (Mintha hasonló megjegyzéssel illette volna Franz von Papen német alkancellár 1933 januárjában a főnökét, de a vinnyogásra sajnos 1945-ig kellett várnia az emberiségnek. Nincs tudomásom arról, látta-e von Papen A sebhelyesarcút.) Hősünk a helyi sajtó kedvence, neve és áldozatai szalagcímre érdemesülnek, ellene soha nem találnak egyetlen bizonyítékot sem, vagy ha mégis, akkor a megvesztegethető bírók és ügyvédek siserehada siet segítségére. Ha ők sem, akkor hivatásos bérgyilkosok szállnak szembe a kemény öklű nyomozókkal, a “”végzet asszonyainak”” bíztatása és a rokonság aggódása közepette. Tony mindent elér, amit kíván: miután második főnökét, Johnny Lovót (Osgood Perkins) is a másvilágra küldi, mint valami őshím, elragadja asszonyát, Poppyt (Karen Morley) is, aki Camonte szerencsecsillagának emelkedésével egyre inkább eltávolodik Lovotól. Lovo végzete felettébb emlékezetes: Camonte golyószaggatta szmokingban beállít a nagymenő irodájába, aki életéért könyörög, ám számára nincs kegyelem. Amikor Camonte hajnalban hazatér, már Poppy várja, kinéznek az ablakon, és átszellemült tekintettel bámulják az utazási iroda villogó neonreklámját: “”The World is Yours!”” Tony vitathatatlanul felért a csúcsra.

Camonte jobbkeze a hallgatag Guino Rinaldo (George Raft), aki – hacsak nem gyilkol vagy éppen nem egy cicababával múlatja idejét – unott mozdulatokkal szüntelenül egy féldolláros érmét pöcköl a hüvelykujjával maga elé a levegőbe. (Billy Wilder Van, aki forrón szereti című vígjátékában az idősödő Raft egy ficsúrnak szegei a kérdést, miután elkapja a felpöckölt pénzérmét: “”Hát ezt az ócska trükköt meg kitől tanultad?”” Aki nem látta A sebhelyesarcút, nem érti Raft öniróniáját.)

Bár a filmcenzorok hónapokra elodázták A sebhelyesarcú bemutatását a tesztközönséget sokkoló erőszakos jelenetek miatt, úgy tűnik, elkerülte a figyelmüket a filmvásznon kibontakozó testvér-szerelem: Tony betegesen vonzódik húgához (Ann Dvorak), ezért még Rinaldót is – aki titokban feleségül vette Cescát – kegyetlenül lelövi egy szállodában.

Hawks erénye a szimbolikus jelképek vissza-visszatérő felvillantása. A korabeli napilapok címlapon tájékoztatták olvasóikat a közvélemény idegeit felborzóló bandaháborúkról. A gyilkosságok tetthelyein készült fényképeken X-szel jelölték a hullák helyét. Filmünkben szinte minden leszámolásnál láthatunk ilyen alakzatokat. A nyitójelenetben – és két alkalommal később is – egy útkereszteződést jelző utcanév-tábla sugallja a készülődő gyilkosságokat. (A máltai sólyomban Miles Archer – Jerome Cowan – lelövésének pillanata előtt a Bush street és egy keresztutca névtáblája villan fel; lám, milyen időtálló szimbolikát teremtett Hawks!) A Szent Valentin-napi mészárlásnak emléket állító jelenetben X alakú tetőgerendákat látunk. A rivális bandavezér, Gaffney (Boris Karloff) szállásán a beszűrődő fénnyalábok X alakban metszik egymást; amikor Gaffney tekézik, a gurítás telitalálatát – és a lövéseket – egy papírra vetett X jelzi. Guino Rinaldo is a X. számú hotelszobában végzi be földi pályafutását. Végül, nem mellékes, hogy főhősünk bal arcát is két, egymást metsző vágás ékteleníti, és életét is egymást keresztező villamospályákon elterülve fejezi be.

Camonte végórái szinte felérnek egy eksztázissal: Tony, kezében “”tommygun””-nal, őrjöngve lövi szitává a letartóztatására küldött rendőröket, míg végül hasonló sors jut osztályrészéül. A vérfagyasztó jelenet feszültségét fokozza ugyanazon neonreklám lidércfénye, csak ezúttal más jelentést hordoz: így jár mindenki, aki az egész világot akarja megkaparintani.

Megjegyzés: a borító angol nyelvű !

forrás: www.kritikustomeg.org

További információk

Felirat

magyar + 14 nyelv

Eredeti cím

Scarface

Gyártó

Kultúrbarlang

Nemzetiség

usa

Hangsáv

angol, francia, német, olasz

Játékidő

89 perc

Főszereplők

Ann Dvorak, Boris Karloff, Paul Muni

Gyártási év

1932

Képarány

1,33:1

Rendező

Hawks, Howard