Akció!

Az ember tragédiája

1.990 Ft 990 Ft

Elfogyott

Cikkszám: 1166 Kategóriák: , , , Címkék: , ,

Leírás

„A cél halál, az élet küzdelem, s az ember célja e küzdés maga.”

A magyar irodalom egyik legfontosabb és legismertebb darabjának huszonhárom éven át készült rajzfilmes adaptációja. Jankovics Marcell mind a 15 színt más-más animációs stílusban készítette el, a grandiózus mű mégis egységes egészet alkot.

A film hőse Ádám és Éva, akiket a paradicsomból való kiűzetés után Lucifer álmukban végigkísér a történelmen, és elvisz a beláthatatlan jövőbe. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező korábban olyan nagysikerű egészestés animációs filmeket készített, mint a János Vitéz (1973), a Fehérlófia (1982) és az Ének a csodaszarvasról (2002), illetve dolgozott a Gusztáv és a Magyar népmesék sorozatokon is. Sisyphus című 1974-es animációs rövidfilmjét Oscar-díjra jelölték, 1977-ben a háromperces Küzdőkkel pedig Arany Pálma-díjat nyert a cannes-i filmfesztiválon.

Sok oka van annak, miért fogtam e film készítésébe lassan 30 éve. Mindenekelőtt azért, mert hitem szerint ez a mű animációs feldolgozás után kiált. Azután azért, mert örök érvényű, tehát mindig aktuális igazságok hangzanak el benne, amelyeket nem lehet elégszer hallani. Ám ez csak akkor hat, ha látnivalót is kap hozzá a néző. És Az ember tragédiája képalkotásra ingerel! Mert az Úr, Lucifer és Ádám minden szava az eszemből és szívemből szól. Mert a nőről ilyen árnyaltan kevés férfialkotó szólt. Mert Madách lehetővé tette, hogy Istent, Embert és Asszonyt, valamint hármójuk Árnyékát, Lucifert, meg a történelmet úgy mutassam be, amilyennek látom. Mivel soha nem láttam olyan előadást, amely igazán elnyerte a tetszésemet, s amelyikről azt hihettem volna, hogy Madách Imre rábólintott volna, ezért, gimnazista koromra is emlékezve, olyan Tragédia-változatot akartam készíteni, amelyik tényleg megragadja az ifjúság képzeletét. Az eddigi visszajelzések azt mutatják, jó úton jártam.

DVD extrák

• Jankovics Marcell rendező audiokommentárja

• Különálló zenei hangsáv

• Interjúk a díszbemutatón (kb. 23 perc)

• Mozielőzetes

További információk

Gyártó

Kultúrbarlang

Nemzetiség

magyar

Felirat

angol, francia, magyar, orosz

Hangsáv

magyar

Játékidő

159 perc

Gyártási év

2011

Képarány

1,33:1

Rendező

Jankovics Marcell

Korhatár

12 év