Az élet, mint nemi úton terjedő halálos betegség

3.800 Ft

1 készleten

Cikkszám: 1389 Kategóriák: , , , Címkék: , , , , , , ,

Leírás

A film Zanussi, évekkel korábbi, legjobb alkotásait idézi emlékezetünkbe. A rendező visszatér egykori témáihoz és filmnyelvéhez, ismét a legfontosabb kérdésekre keres választ: az élet, a halál értelme foglalkoztatja.
Az élet, mint nemi úton terjedő halálos betegség – mulatságos és érdeklődést keltő cím. Látszólag gúnyos, valójában azonban mélyen tragikus. Ezt a spray-vel falra festett mondatot a rendező Varsóban, lakóhelyén vette észre. “Mindig csodálkozom azokon, akiket arra késztet a frusztráció, hogy spray-vel írjanak a falra, és kíváncsi vagyok, mit szeretnének közölni. Mindig elolvasom az üzeneteiket. Ha jobban belegondolunk, nehéz megkérdőjelezni a mondat igazságát. Hiszen minden élet halállal végződik, és minden élet nemi úton terjed – legalábbis egyelőre. Ez azonban komoly film, korántsem komédia” – mondja a rendező. Az élet… egyszerű film, de a 20 perces kosztümös nyitány megtöri a konvenciót. A középkorban merülnek fel azok a kérdések, amelyekre a történet mai része próbálja megtalálni a választ.
Krzysztof Zanussi Varsóban, Krakkóban, Párizsban forgatta filmjét. Az emberek végül is mindenütt ugyanabban a betegségben szenvednek.
Tomasz, a hatvanéves professzor arra gyanakszik, hogy valamilyen halálos betegsége van. Sajnos a tesztek igazolják az öndiagnózist. Az íróniával megáldott, sorsát elfogadó professzor a halál közelségében az élet és a halál értelméről gondolkodik. Noha a professzor ateista, a válasz avagy egy jel a kórházi szobában megadatik neki…

Díjak:
– Moszkvai Filmfesztivál 2000. – Grand Prix – Szent György díj
– XXV. Gdyniai Lengyel Játékfilm Fesztivál 2000. – Grand Prix – Legjobb film, Legjobb férfi alakítás díja Zbigniew Zapasiewicznak, valamint Újságírók díja.

További információk

Eredeti cím

Zycie jako smiertelna choroba przenoszona droga plciowa

Gyártó

Kultúrbarlang

Nemzetiség

lengyel

Felirat

angol, francia, magyar, spanyol

Hangsáv

lengyel

Játékidő

91 perc

Gyártási év

2000

Képarány

1,85:1

Rendező

Zanussi, Krzysztof

Főszereplők

Krystyna Janda, Tadeusz Bradecki, Zbigniew Zapasiewicz